Skip navigation.
Home  

OTTHONI LÉLEGEZTETÉS

Printer-friendly versionPrinter-friendly version


Kérjük látogasson el új tematikus weboldalunkra:

www.otthonilelegeztetes.hu

 

Az otthoni lélegeztetés és eddigi eredményeink 

Talán elsők voltunk az országban, akik 1997-ben lélegeztetőgépet biztosítottak otthoni használatra Werdnig-Hoffmann szindrómás betegnek. Azóta 31 lélegeztetőgép működik otthoni használatra, melyeket cégünk szolgáltatott. A diagnózisok és a koreloszlás igen széles. A betegek, akiknek a készülékek működését biztosítjuk, az ország minden részéből vannak.

Négy gyártó 6 fajta készülékét választották az orvosok a betegek lélegeztetési igényeinek megfelelően. 
 
Gyártó
Készülék típusa
Darabszám
Viasys
T-Bird VSO2
2
Pulmonetic
LTV 1000
3
Breas
PV 501
2
Breas
PV 401-403
7
Breas
Vivo 40
3
Newport
HT-50
14
           
 Megelőző karbantartással, cserekészülékek biztosításával tudjuk elérni a folyamatos üzemeltetését ezen készülékeknek. Működési elvüket tekintve kezdetben turbinás gépek kerültek üzembe helyezésre, míg az utóbbi időben a spirál gumiharangos és beépített kompresszoros készülékek kerültek előtérbe. Mindegyik készülék környezeti levegővel dolgozik és beépített akkumulátor biztosítja az elektromos ellátást.

                       
Diagnózis szerint 4 fő csoportba oszthatók a betegek:
  • Werdnig-Hoffmann szindrómás csecsemők
  • Gyermek-paralízisben szenvedett gyerekek, ma már felnőttek
  • Agyi légzőközponti sérültek, izom dystropheában szenvedők, stb.
  • Baleseti sérültek 
Kezdetben T-Bird készülékeken, későbbiekben LTV-1000-es (Pulmonetic), illetve HT-50 (Newport) és különféle Breas készülékeken vannak lélegeztetettjeink. A Breas gépek széles választékát jól egészíti ki a HT-50-es készülék. A Breas VIVO 40 készülék további előrelépést jelet a felhasználás flexibilitásának növeléséhez és a betegkomfort javításához.
 
PV-403 PEEP készülék széleskörű respirációs lehetőségeket biztosít nyomáskontrolált, nyomástámogatott, volumen kontrolált és SIMV módokkal, belső PEEP rendszerrel. 
A készülék beépített és külső akkumulátorral és oxigénkeverési lehetőséggel rendelhető. A gép üzemelési és respirációs paraméterei memóriájában rögzítve vannak és ezek segítségével a beteg compliance adatai visszanyerhetők.
  
Vivo 40 a Breas készülékcsalád legújabb tagja, mely alkalmas invazív és non-invazív lélegeztetésre egyaránt. PSV, PCV és CPAP mód mellett új fejlesztésként a célvolumen  (target volume) lélegeztetési mód is rendelkezésre áll. Ezzel a lélegeztetési móddal a beteg stabil légzési volumene automatikusan biztosítható.
„eSync” magas érzékenységű triggerelési technológia a beteg szándékának megfelelően igen simán és azonnal biztosítja a gép válaszát és indítja a beállított légvételt. A készülék kis mérete és csendes üzemmódja magas kívánalmú otthoni lélegeztetés igényeit is kielégíti.
A Vivo 40 felnőtt és gyerek üzemmódban is működtethető és biztosítja a szükséges nyomást 40 cmH2O-ig.
Beépített párásítója a komfortos üzemmódot, beépített akkumulátora a biztonságot szolgálja.

HT-50
típusú Newport gyártmányú készülék volumen- és nyomásvezérelt lélegeztetési módokkal PS és SIMV lehető- séggel rendelkezik. 10 órás akkumulátoros üzemmódja, kis tömege ideális home-care és transzport készülékké teszi a berendezést.
Eddigi tapasztalataink alapján az egyik legmegbízhatóbb és univerzálisan használható készülék.
 
Legújabb készülékünkkel a HT-70 már 5 kg feletti testsúlyú betegek otthoni gépi lélegeztetése is megoldható. Érintőképernyője könnyebbé teszi menürendszerének használatát.
 
 
 
Mi a teendő a hazabocsátás előkészítése során?
 
Az otthoni lélegeztetés indikációit, engedélyezési folyamatát, a szükséges vizsgálatok dokumentálását az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Szakmai Kollégium Módszertani levele tartalmazza. Ebben a levélben a háziorvos, mentőszolgálat, hozzátartozók szerepe, az otthoni körülményekkel szembeni elvárások rögzítésre kerültek.
A lélegeztetőgép biztosítása szempontjából a legpraktikusabb eljárás, az OEP által méltányossági alapon egyedi engedélyt kérni lélegeztetőgép bérlésére. A kérvény mellé csatolni kell a klinikai szakvéleményt - Fülesdi Béla professzor úr adja a rendelkezésre bocsátott vizsgálati eredmények alapján – és a kibocsátó kórház és cégünk közötti bérleti szerződést.
A bérleti szerződés már a beteg által a kórházban kipróbált és megfelelőnek talált készüléktípusra vonatkozik. Ennek megfelelően, az engedélyezési folyamat ideje alatt megkezdjük a kórházi osztállyal közösen, a kiválasztott készüléktípussal a beteg rászoktatását a gépre, a hozzátartozók és a háziorvos oktatását a készülék alapvető használatára.
Amennyiben a klinikai szakvélemény támogatja a beteg otthoni lélegeztetését és az osztály vezetője, kielégítőnek tartja a beteg állapotát az otthoni lélegeztetőgépen, megfelelőnek minősíti a hozzátartozók készségét a beteg ápolására, még az OEP engedélyének végső kiadása előtt lehetőség van a beteg hazaengedésére.
A bérleti szerződés szövege az OEP részéről elfogadott. A finanszírozás menete a következő. Cégünk havonta benyújtja számláját a kórháznak, melyet az továbbít az OEP felé. Az OEP átutalja a kórháznak a bérleti díjat, melyet a kórház továbbít felénk.
A beteg számára a pulzusoximétert, motoros szívót, kézi lélegeztető ballont biztosítunk. A készülék karbantartását, szűrők cseréjét, szükség esetén cserekészüléket az OEP szerződés keretein belül a beteg részére térítésmentesen szolgáltatjuk.
A szükséges fogyóanyagokat, a légzőkör tisztítását és sterilizálását a betegnek kell megszervezni.
A betegek más módon (alapítványi bérlés vagy vásárlás, magánerős vásárlás, stb.) is készülékhez juthatnak, de ezek folyamatos üzemeltetése, finanszírozása igen nehézkes és nem mindig biztosított.
 
Kérjük, hogy felmerült kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal!